Search
  • adrianvalkeaoja

Exercise and Motivation - föreläsning på Karolinska Institutet

Karolinska Institutet bjöd in mig att föreläsa om träning och motivation på Campus Solna för att starta igång invigningsveckan för det nya gymmet.
Vilka lokaler! Ett fantastiskt arbete av alla inblandade. Kanske lägger upp någon bild på sociala medier med lite träning.
30/9 gick föreläsningen av stapeln, några bilder följer här (Tack, Max!).


Jag började med att inleda med en disclaimer om att jag har mina bias och egna sätt att tolka och framställa saker på, något som stämmer för oss alla men alltid är väl värt att lyfta. Ingen kan sägas vara helt objektiv.


Jag lyfte några definitioner av motivation och använde sedan Self-Determination Theory som en plattform för att diskutera olika begrepp som grundläggande psykologiska behov, autonomi, kompetens mm. Lite tid lades på att dekonstruera och granska dessa, eftersom att det ganska snabbt blir tydligt att orden vi använder är mycket mer komplexa än vi förstår när vi använder de ytligt. Vad betyder det att vara autonom? Vad är motivation?


Efter det lyftes några forskningsresultat fram som kopplade tillbaka till det vi pratat om med olika typer av regleringar av motivation, ex att mer regelbundet tränande individer är mer "intrinsically motivated" och att äldre också verkar vara i den kategorin till en högre grad än yngre.
Sedan behandlades ämnet Discipline vs Motivation (föreläsningen hölls på engelska). Min korta summering: även de som säger säg gå efter disciplin mer än motivation har delvis rätt men de är disciplinerade för att de är motiverade att uppnå/bli en viss person. Det finns nog alltid motiverande faktorer bakom sådana saker som disciplin. Jag tror dock att de budskap som ofta kommer från folk som diskuterar disciplin kan vara hjälpsamma (ex Jocko Willink).


Till sist gick vi igenom beteendeförändring, self-efficacy och hur man kan förbättra self-efficacy. Några punkter: du bör ha ett positivt mål att jobba mot och ett negativt mål att undvika; du bör ha processrelaterade mål som utmanar dig men där du är helt medveten om dina begränsningar och sätter mål du faktiskt kommer uppnå; du har en plan B/C/D...; du har jobbat med viktiga detaljer i din omgivning för att facilitera din framgång; du har en strategisk plan för att hantera bakslag och hinder.


Tack till Karolinska Institutet, Friskvården på KI och alla som kom och tittade! Föreläsningen bör komma upp på ki.se inom kort och jag länkar till den då!


Härnäst väntar en föreläsning om Etik inom idrottsmedicin!


/Adrian0 comments